Vendégcsalogató


A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület 1997-ben, tizenhat esztendeje alakult Bozsokon. Tizenhat éve hívunk közösen vendégségbe fiatalokat és idősebbeket, szingliket és családosokat, szórakozni, tanulni és üdülni …

A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület 1997-ben, tizenhat esztendeje alakult Bozsokon. Tizenhat éve hívunk közösen vendégségbe fiatalokat és idősebbeket, szingliket és családosokat, szórakozni, tanulni és üdülni vágyókat, hogy vigyék el emlékbe szép tájaink, kanyargó folyóink, tiszta vizű tavaink és kedves falvaink jó hírét.
A falusi turizmus nyújtotta örömöket, a tiszta, barátságos portákat és házigazdáik vendégszeretetét, a természet közelségét, a falvaink nyugalmát kínáljuk Önöknek. Különleges természeti értékünk a Szigetköz, az UNESCO világörökségi listáján is szerepel a több mint ezeréves pannonhalmi bencés Apátság, és a Fertő-tó kultúrtáj, melynek települései kulturális és természeti értékek gazdag tárházát jelentik.

 Megismerkedhet meséinkkel, mondáinkkal, érdekes történeteinkkel, táncainkkal és népdalainkkal, hála az itt élt és élő művészeknek és a hagyományőrző csoportoknak. Olyan néprajzosoknak, földrajztudósoknak, író-tanároknak és más elkötelezett embereknek köszönhetően sikerült átmenteni az utókornak mindezt, mint Barsi Ernő, Göcsei Imre, Pájer Imre, Timaffy László, Bak Jolán, Lanczendorfer Zsuzsanna vagy Tőke Péter, a néptáncosok közül Töreki Imre vagy Szalóki Géza.

 Házigazdáink mindig tudják, mit érdemes a környéken bebarangolni, hol érdemes horgászni, kerékpározni vagy éppen lovagolni. Tudják, hogy hol vannak a környéken jó strandok, uszodák és gyógyfürdők, vagy éppen mit adnak este a közeli nagyváros színházában vagy hangversenytermeiben. A világhírű Győri Balett, az igazi különlegességnek számító fertőrákosi kőfejtőben működő színház, Fertődön Joseph Haydn, Sopronban Liszt Ferenc kultusza nem csak a városokba, de a falvakba látogató turisták számára is gazdag programokat kínál. A fa-lusi ünnepek, a húsvétolás, a szüret, de még a májusfa-állítás és a lakodalom is élmény minden más vidékről idelátogatónak.

 Vannak állatsimogatóink, gyermekbarát, sok-sok játékkal felszerelt vendégházaink. Esténként kerti partin készül a bográcsban a halászlé vagy a gulyás, faszenes rostélyon a grillezett húsétel. Mindehhez finom borainkból kortyolgathat, a Pannonhalma-Sokoróalja és a Soproni borvidékeink jó híre messze földre eljutott már. A csendes pihenéstől a Volt Fesztivál hangzavaráig, a nyugalomtól a nyüzsgésig mindenki megtalálja, amire vágyik. Ez a kis füzet csak ízelítő mindabból a gazdagságból, amely az országnak e nyugati csücskében megtalálható.

Legyen a vendégünk!

Dr. Fekete Mátyás
Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület
elnöke, főiskolai tanár