High-tech és helyi termék – integrált turisztikai termékfejlesztés


Nyugat-Európában már bizonyított és hazánkban is egyre több térségben ismerik fel annak a turisztikai eszköznek a jelentőségét, amely a valódi együttműködésre építve a turizmus fenntartható fejlődési pályára állításában hoz látható eredményeket.

A desztinációfejlesztés alapjaira, a koordinált partnerségre, a hálózatfejlesztésre és profi menedzsment által támogatott termékfejlesztésre épülő projekt a civil-, gazdasági és közszféra összefogásával a növekvő keresletet és minőségi kínálat kialakítását szolgálja. A modell legnagyobb előnye az a win-win, az összes szereplő számára nyerő helyzet, amely a résztvevő partnerek (szállásadók, kedvezményadók, önkormányzatok és a vendég) mindegyike számára előnyökkel szolgál. A módszer a jól bevált nyugat-európai térségi turisztikai kártyarendszer hazai adaptációja, amely már hazai körülmények között is jól vizsgázott. A korábban egymástól elszigetelten, önerejükből csak egy bizonyos pontig eljutó szereplőket a rendszer ésszerűen, saját érdekeik mentén szervezi hálózatba, amelynek eredményeként a térségbe érkező turista koncentrált élményt kaphat a kiválasztottság megfizethetetlen érzésével együtt.

 A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület koordinálásában elindult projektben vonzerőleltár készült, garantált programkezelő modullal kiegészített elektronikus turisztikai kedvezménykártya rendszer épült ki, workshopok segítették a rendszer megértését, ezen kívül portálok, kiadvány és google adwords kampány valósult és valósul meg.

 A térségi turisztikai összefogás és integrált turisztikai termékfejlesztés témakörében megtartott workshopokon a turizmusszakma jeles hazai szereplői, a Magyar Turizmus Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke, Semsei Sándor; a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke, illetve a megyei egyesület elnöke, dr. Fekete Mátyás; valamint a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézet vezetője, dr. Darabos Ferenc mutatták be a térségben elindult kezdeményezést. Az együttműködés a turisták valódi igényeire építve a helyi termék és a high-tech előnyeit ötvözi, és ezzel a térség turisztikai szereplői számára valódi gazdaságnövekedési potenciált generál.

 A minőséget mindenkor szem előtt tartva múzeumok (néprajz, üvegművészet, stb.), szabadidős tevékenységek (sétarepülés, e-cart, lovaglás, Pannonhalmi Borvidék pincészetei, stb.) kapcsolódtak már a rendszerhez, de jó ütemben haladnak a tárgyalások a MÁV-val is, a Bakonyvasút kiemelkedő szakaszának, a Cuha völgyi Győrtől Veszprémig húzódó 80 km-es szakaszának bekapcsolására vonatkozóan. Az ígéretes együttműködés eredményeként a jövőben a Falusi Turizmus Kártyával rendelkező turisták (azok, akik a kártyakibocsátásra jogosult szálláshelyeken legalább egy vendégéjszakát eltöltenek) nagy kedvezménnyel vagy teljesen ingyen vehetik majd igénybe a Bakonyvasút turisztikai szempontból kiemelkedően fontos szakaszán a közlekedést a kártya érvényességi idején belül.

 A projektben megvalósított kedvezménykártya a turista számára könnyen érthető és könnyen kezelhető, egyértelmű előnyökkel jár, megnyitja előtte a térség legfontosabb attrakcióinak és szolgáltatóinak ajtaját. Az eltöltött vendégéjszakákhoz kötött kártya-érvényességen túl a kártya minőségi helyi termékek kedvezményes on-line megvásárlására később is használható marad, így tovább növelheti a turisták kötődését Győr-Moson-Sopron megyéhez, visszatérésük esélyét és nem utolsó sorban jelentősen hozzájárulhat a helyi bevételekhez.

További információk és kapcsolatfelvétel:
Honlap: www.pannonland.hu;
Dr. Darabos Ferenc, a megyei egyesület titkára
Telefon: 70/418-58-90,
E-mail: pannontourist@gmail.com